Return to site

Hoe gevaarlijk is een tekenbeet nu eigenlijk?

· Interessante weetjes

Kinderen spelen in het gras, in het bos. De geliefkoosde plaatsen voor de teken. Zelfs met lange broek kunnen deze beestjes de weg vinden naar onze huid waar ze zich vastklampen en zich voeden met bloed. Maar zijn deze beestjes echt zo gevaarlijk als men denkt? 

Teken zijn kleine 8-potige (mijtachtige) beestjes die zich verbergen in gras, bomen, en struiken. Ze springen niet, ze vliegen niet, maar kruipen of laten zich vallen en klampen zich vervolgens vast op onze huid zodra ze daar de kans toe krijgen. Meestal vinden we ze terug op warme, vochtige plaatsen zoals de knie- of okselholtes, de haarlijn, de navel, de lies,... 

Een beet van een teek is meestal pijnloos. Na enkele uren kan deze jeuk veroorzaken, maar dikwijls wordt ze niet of nauwelijks opgemerkt.

Als de teek drager is van de Borrelia bacterie kan je er wel ziek van worden. 
Door deze bacterie kan je namelijk de ziekte van Lyme ontwikkelen. De kans daartoe is niet erg groot. In Vlaanderen is, afhankelijk van de regio (meer in Limburg, Leuven en de kempen), 4 tot 10 % van de teken drager van de Borrelia bacterie.. 
In de periode tussen maart en oktober loop je het meeste risico, aangezeien ze pas actief worden wanneer de buitentemperatuur hoger is dan 10°Celsius. 
Maar zelfs al is de teek op je huid drager van de bacterie., dat betekent niet dat je daarom ook besmet bent. Daarvoor moet de teek minstens 12 tot 24 u op de huid gezeten hebben. Men schat dat in België maximum 1 tot 5 % van de mensen na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt.. Het is dus wel van groot belang om de teek zo snel mogelijk op de correcte manier te verwijderen. 

Wat is de ziekte van Lyme? 

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die in verschillende stadia verloopt. 
3 tot 30 dagen na de beet zie je op de plaats van de beet meestal een rode cirkel die verbleekt in het midden. De cirkel zal al snel een diameter van 5 cm hebben en breidt zich verder uit. Controleer dus dagelijks de eerste 30 dagen na de beet. Na verloop van tijd kunnen ook griepachtige symptomen optreden zoals moeheid, spier- en gewrichtspijnen, koorts en gewzollen lymfeklieren. Wanneer de ziekte niet behandeld wordt kunnen ook neurologische en cardiale problemen optreden en ook artritis. 
Wanneer de ziekte pas in een laat stadium wordt ontdekt kan deze chronisch worden en moeilijker behandelbaar. In een vroeg stadium wordt altijd, zelfs preventief, antibiotica toegediend, meestal zonder blijvende gevolgen bij een goede opvolging. 
Terwijl de meeste mensen bij ons vooral angst hebben voor de ziekte van Lyme na een tekenbeet is dat in Centraal-Europa anders. Daar kunnen de teken echter ook een virus overbrengen die ontsteking van de hersenvliezen (encephalitis) kan veroorzaken. Dit komt bij ons nauwelijks voor, en in tegenstelling tot de ziekte van Lyme, is het mogelijk om zich daar tegen te laten vaccineren. 

Hoe voorkomen? 

• Om besmetting te voorkomen, wordt meestal aangeraden om bij het spelen en wandelen in bossen de huid te beschermen met lange mouwen, lange broekspijpen en gesloten schoenen. 

• Zet kinderen een pet op (teken vallen op het hoofd). 

• In bosrijke gebieden wordt ook aangeraden het hele lichaam om de 3-4 uren te controleren op de aanwezigheid van teken.

• Het verwijderen van een teek gebeurt best met een tekentang. Grijp de teek vast dicht bij de huid. Vermijd daarbij om het lichaam van de teek te verpletteren.

Probeer de kop van de teek te vatten en zachtjes naar links draaien om de teek te verwijderen (geen enkel deel van de teek onder de huid laten zitten).

• De teek niet uitbranden en geen olie of ether gebruiken om de teek te verdoven. 

• Ontsmet nadien de huid en steriliseer de tekentang (door ze even in kokend water te leggen). 

 Noteer de datum en de plaats van een tekenbeet zodat je deze dagelijks makkelijk kunt controleren

• Smeer de huid eventueel in met insectenwerende middelen op basis van 40% DEET. Die bieden wel slechts tijdelijk bescherming. Wees extra voorzichtig bij kinderen en gebruik bij hen enkel een product met maximaal 20% DEET. 

• Vermijd dichte begroeiing en struikgewas, want hier bevinden zich de meeste teken 

• Bij vermoeden of twijfel, contacteer uw huisarts. 

Michaël Dreesen

 

Wil je graag alles te weten komen over eerste hulp bij kinderen?

Stuur ons een mailtje: info@child-care-academy.org