Return to site

Wat je nog niet weet over verdrinking

 

· Interessante weetjes

Het is warm, en dat zorgt ervoor dat vele kinderen verkoeling zoeken in het zwembad. Dat is echter niet zonder risico’s. Het verbaast niemand dat er tijdens de zomer veel meer (bijna)verdrinkingen voorkomen dan in de rest van het jaar. En er bestaan heel wat misverstanden omdat ouders het risico onderschatten. 

“Ooit zei een mama me tijdens een workshop levensreddend handelen dat ze het wel zou merken of horen als haar kinderen in nood verkeren in het water”. Laat dat het grootste misverstand zijn. Verdrinking gebeurt in een fractie van een seconde en verloopt geruisloos. Het is dus net wanneer je even niets hoort dat je je zorgen moet maken.”

In tegenstelling tot wat we vaak in films zien schreeuwt het kind meestal niet om hulp wanneer het in nood verkeert. 

In films zie je vaak dat mensen met de armen zwaaien en om hulp roepen wanneer ze in nood verkeren en dreigen te verdrinken. Dit is een groot misverstand en komt helemaal niet overeen met de realiteit. 

Wannneer men kopje ondergaat verliest men de controle over de ademhaling waardoor er al eens een flinke slok water wordt ingeslikt. Dit gaat vaak gepaard met desoriëntatie en paniek waardoor men de controle over de ademhaling nog meer verliest. Dan treedt ons overlevingsmechanisme in werking. Dit betekent dat alle energie gaat naar nieuwe zuurstof opnemen en schreeuwen om hulp geen prioriteit is. Daarnaast gaat men de armen niet gebruiken om aandacht te trekken maar om zich te proberen afduwen op het wateroppervlak en het hoofd boven water te houden. Dit gebeurt allemaal zo snel, en zo stil, dat niemand in de omgeving het door heeft. 

Zelfs al kan men zwemmen, het risico op verdrinking is steeds aanwezig. Er zijn altijd bijkomende, onvoorziene, factoren die men vooraf niet kan inschatten. Zo kan het water van de zee, een meer of een rivier een zeer sterke onderstroming hebben. Dit kan ervoor zorgen dat men snel afdrijft en men niet aan de oever geraakt wegens uitputting. Daarnaast kan het water zo koud zijn dat de spieren in ons lichaam verkrampen en men bijgevolg fysiek niet in staat is om nog te zwemmen. Bij deze hete temperaturen is er dan ook nog het risico op “cold shock”.Het grote verschil tussen de omgevingstemperatuur en die van het water kan zorgen voor een schokeffect op je bloedsomloop, hart, longen en darmen. Je lichaam schrikt als het ware van het extreme temperatuurverschil en wil dit zo snel mogelijk herstellen. Je begint dan sneller te ademen wat kan overgaan in hyperventilatie, met kans op inname van water en risico op verdrinking tot gevolg. Wees dus steeds zeer alert wanneer je kinderen gaan zwemmen en verlies ze geen seconde uit het oog. 

Hoe reanimeren bij verdrinking van een kind? 

Start met het kind 5 keer te beademen door het hoofd zo ver mogelijk naar achter te kantelen, de neus goed dicht te duwen en telkens lucht in de mond te blazen tot de borst opricht. Er zal water uit de mond stromen waarbij men het hoofd best even opzij draait.

Als er na deze startbeademingen nog geen teken van leven zichtbaar is, geef je 15 krachtige borstcompressies met één hand in het midden van de borstkas. Tracht 5 cm diep te duwen aan een tempo van 100 tot 120 per minuut.

Beadem het kind vervolgens 2 keer en ga door met opnieuw 15 borstcompressies. Blijf deze cyclus herhalen tot de hulpdiensten het van u overnemen. Stop niet om uit te rusten en onderbreek zo weinig mogelijk. Maak zo snel mogelijk gebruik van een AED toestel als dit in de buurt aanwezig is. 

Heeft u vragen over levensreddende handelingen bij kinderen?

Contacteer Child Care Academy – info@child-care-academy.org 

Michaël Dreesen